The Eyre Affair

Af en toe judge ik een boek by its cover, vooral de titel dan. Zo is mijn oog eerder dit jaar gevallen op het onweerstaanbare 'Eating People is Wrong' van Malcolm Bradbury. Een boek met die titel moet je wel lezen, als je mij bent. De inhoud stelde niet teleur en intussen heb ik van Bradbury ook 'The History Man' uit (nog leuker!) en ligt 'Doctor Criminale' klaar op het nachtkastje. Mijn conclusie: criterium - leuke titel brengt op.


En zo pikte ik er eergisteren in The English Bookshop een rood boekje getiteld 'The Eyre Affair' uit, van Jasper FForde. Hier moet ik even bekennen dat ik 'Jane Eyre' in drie dagen uitgelezen heb. Ik vond het reuzespannend, tegen mijn eigen verwachtingen in. En dus verdween 'The Eyre Affair' in mijn winkelwagentje. Fforde is blijkbaar een fantasy-auteur, maar dan anders. Zalig anders.

Het verhaal speelt zich af in een soort wat als?-versie van de wereld die wij kennen. Bijvoorbeeld: wat als dodo's wel uitgestorven waren, maar nu te koop in handige zelfbouw DNA-kits? En wat als het UK een politiestaat was waarin nog steeds rellen uitbreken rond het auteurschap van Shakespeare en het legaliseren van het surrealisme? En wat als Wales een socialistische republiek was? Dan leefde je in een wereld waarin het mogelijk is dat Jane Eyre plots ontvoerd wordt en er van haar autobiografie maar weinig overblijft. Thursday Next, speciaal agente bij de Cel tegen Literaire Misdrijven, schiet in actie. Tussen het tijdsreizen, haar dodo uitlaten en het piekeren over die eeuwigdurende Krim-oorlog door, moet ze Jane Eyre zien te redden en hoopt ze dat het boek nu eindelijk eens zal besluiten met een huwelijk tussen Jane en Rochester.

Het leuke is dat Fforde altijd voor zijn eigen plezier heeft geschreven en nooit de bedoeling had zijn verhalen te publiceren. Gelukkig is dit toch gebeurd, want ik heb echt wel lol met dit boekje. Wie het FForde universum wil leren kennen, kan terecht op www.jasperfforde.com.

0 reacties:


 

Copyright 2006| Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.